SZOLGÁLTATÁSAINK

A Napsugár Gyermekház önkormányzati fenntartású, művelődési ház jellegű, gyermek-közművelődési, non-profit költségvetési szerv. Feladatunk a kulturális szolgáltató tevékenység: az igényekre épülő mindennapos kulturális programkínálat megteremtése, művészeti, hagyományőrző, szabadidős és ismeretterjesztő programok szervezése, elsősorban a 4-16 éves korosztály részére, illetve az ifjúságnak és a felnőtt korosztálynak.

A Napsugár Gyermekház tagintézményt közgyűlési határozat alapján a Verseghy Ferenc Könyvtártól új telephelyként az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ vette át 2015-ben.

Munkatársaink szakképzett kézművesek, pedagógusok, mesterek, akik hatékony és elhivatott munkával igyekeznek változatos, értékes programokat kínálni, értékközvetítő, szolgáltató feladatunknak megfelelni. Fő célunk a magyar népi és kézműves hagyományok átörökítése, továbbéltetése, a szabadidő hasznos eltöltésére való nevelés a felnövekvő nemzedékek és a felnőttek számára is.

A Kézműves-házban a sokféle népi mesterséget bemutató tárgyak, eszközök, és főleg játékok, ízlésesen elrendezve láthatók. A gyerekek már 3-4 éves kortól ismerkedhetnek a régi mesterségekkel, játékszerekkel, az ezektől elválaszthatatlan néphagyományokkal szakképzett pedagógusaink, mestereink, kézműveseink segítségével.

Sokszínű és érdekes programokat találhat kínálatunkban: csoportos kézműves foglalkozások, egyéni szakköri munkák, hétvégi családi játszóházak, szabadtéri népi játékok, táncházak, szünidei programok, kirándulások, kiállítások, előadások, képzések felnőtteknek.

„… azt láttam minden nagy nemzetnél, hogy az apák dolgát folytatják az utódok…”

(Kós Károly)

1911910_580664662028979_182983240_n

NYITOTT MŰHELY

2007 áprilisában adtuk át a Baross úti Kézműves-ház udvarán önálló, tájház jellegű épületünket. Nyitott Műhelynek neveztük el, feladatát tekintve többfunkciós:

  • lehetőséget ad egyéni alkotók – népművészek, iparművészek, kézművesek – csoportok, alkotókörök, bemutatkozására.
  • Amellett, hogy kiállító teremként működik, helyet ad a kézművesek bemutató foglakozásának, melynek témája az aktuális kiállításhoz kapcsolódik.
  • Továbbképzések, előadások, kisebb konferenciák helyszínéül szolgál.
  • Az épület szerves része az udvarnak, amit szeretnénk idővel a Nyitott Műhelyhez alakítani. A tervek között szerepel egy szabadtéri kemence építése, padok, fedett kiülő felállítása, mely alkalmas foglalkoztatónak, színpadnak egyaránt.

A mesterségek bemutatása nagy élményt jelent a látogatók számára, a különböző anyagokkal való tevékenység, az alkotás, pedig kikapcsolódást, örömet nyújt, új ismeretekkel gazdagít.

A Nyitott Műhelyben jelenleg néptánc foglalkozások zajlanak. A 4-6 éves korú gyerekek megismerkedhetnek a néptánc alaplépéseivel, népi játékokkal, hangkeltő eszközökkel. Játékos órák kereteiben fejleszthetik mozgáskoordinációs készségeiket, ritmusérzéküket. Tagjaivá válnak egy vidám közösségnek és bemutatkozási lehetőségeket is teremtünk számukra.

nyitott_muhely