HÁZTÖRTÉNET

A MÚLT

A Napsugár Gyermekház nevet 1990. júniusában kaptuk, korábban Tisza Antal Úttörőházként működtünk, mely 1952. december 21-én nyitotta meg kapuit, a mai Technika Házában, az akkori Úri Kaszinó épületében.

  1. december 21-én átköltöztünk egy új épületbe a Réz útra, aminek alsó szintjét mi, a felsőt a zeneiskola vette birtokba.

A korábbi önállóságot 1999-től tagintézményi forma váltotta fel. A Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény keretében, két új telephelyen nyitottunk meg újra: a Széchenyi lakótelepi Játék-házban, és a belvárosban a Kézműves-házban.  A Nyitott Műhely többfunkciós épületével 2007-ben gazdagodott a Baross úti telephely.

2013-tól a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény tagintézményeként folytattuk tevékenységünket mindkét helyszínen, egészen 2014-ig, amikor a Játék-ház új arculattal Ifi-Pont elnevezéssel beolvadt a könyvtárba.

A legújabb közgyűlési határozat alapján az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ vette át a Baross úti Kézműves- házunkat 2015. október 1.-től.

A JELEN

A Napsugár Gyermekház feladata a magyar népi és kézműves hagyományok átörökítése, továbbéltetése, a szabadidő hasznos eltöltésére való nevelés a felnövekvő nemzedékek és a felnőttek számára is. Munkatársaink szakképzett kézművesek, pedagógusok, népi kismesterek, akik hatékony és elhivatott munkával igyekeznek változatos, értékes programokat kínálni.

Az évek során a tágasabb közösségi tér mellett a népi mesterségekhez kapcsolódó kisebb műhelyeket is sikerült kialakítani, az épülethez tartozó üde zöld udvarrész jó idő esetén fontos helyszíne rendezvényeinknek. Az udvaron végé található Nyitott Műhelyben jelenleg a Cicelle néptánc szakkör működik.

A népi mesterségek bemutatása nagy élményt jelent a látogatók számára, a különböző anyagokkal való tevékenység, az alkotás, pedig kikapcsolódást, örömet nyújt, új ismeretekkel gazdagít. Kós Károly szavait valljuk:

„… azt láttam minden nagy nemzetnél, hogy az apák dolgát folytatják az utódok…”

(Kós Károly)


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/agoraszo/napsugargyermekhaz.hu/wp-includes/functions.php on line 5373