Rólunk

A Napsugár Gyermekház önkormányzati fenntartású, művelődési ház jellegű, gyermek-közművelődési, non-profit költségvetési szerv. Feladatunk a kulturális szolgáltató tevékenység: az igényekre épülő mindennapos kulturális programkínálat megteremtése, művészeti, hagyományőrző, szabadidős és ismeretterjesztő programok szervezése, elsősorban a 4-16 éves korosztály részére, illetve az ifjúságnak és a felnőtt korosztálynak.

A Napsugár Gyermekház tagintézményt közgyűlési határozat alapján a Verseghy Ferenc Könyvtártól új telephelyként az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ vette át 2015-ben.

Munkatársaink szakképzett kézművesek, pedagógusok, mesterek, akik hatékony és elhivatott munkával igyekeznek változatos, értékes programokat kínálni, értékközvetítő, szolgáltató feladatunknak megfelelni. Fő célunk a magyar népi és kézműves hagyományok átörökítése, továbbéltetése, a szabadidő hasznos eltöltésére való nevelés a felnövekvő nemzedékek és a felnőttek számára is.

A Kézműves-házban a sokféle népi mesterséget bemutató tárgyak, eszközök, és főleg játékok, ízlésesen elrendezve láthatók. A gyerekek már 3-4 éves kortól ismerkedhetnek a régi mesterségekkel, játékszerekkel, az ezektől elválaszthatatlan néphagyományokkal szakképzett pedagógusaink, mestereink, kézműveseink segítségével.

Sokszínű és érdekes programokat találhat kínálatunkban: csoportos kézműves foglalkozások, egyéni szakköri munkák, hétvégi családi játszóházak, szabadtéri népi játékok, táncházak, szünidei programok, kirándulások, kiállítások, előadások, képzések felnőtteknek.

„… azt láttam minden nagy nemzetnél, hogy az apák dolgát folytatják az utódok…”

2020-ban Megyei Prima-díjat kapott a Napsugár Gyermekház

Megyei Prima-díjat kapott a Napsugár Gyermekház. A  Megyei Prima-díjjal kitüntetett szolnoki Napsugár Gyermekház az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ tagintézménye. Fő feladata a néphagyományaink, kulturális értékeink átadása minden korosztály számára.

A GYÖNYÖRŰT SZAPORÍTANI VÁGYUNK…

Ezt a nemes küldetést a népi kézművesség, a népi játékok, a néptánc műfaji eszközeivel igyekeznek immár 30 éve élménnyé varázsolni a gyermekek számára a képzett munkatársak, elhivatott szakemberek, kézművesek.

A gyermekek már 3 éves kortól ismerkedhetnek a régi mesterségekkel, játékszerekkel, az ezektől elválaszthatatlan néphagyományokkal. Ezt a példaértékű kulturális missziót ismeri el a Megyei Prima kitüntetés, melyet Csehné Kovács Sarolta, a Napsugár Gyermekház vezetője vett át.

A gyermekház Tisza Antal Úttörőház néven nyitotta meg kapuit 1952-ben, majd 1990-ben Napsugár Gyermekház névre keresztelték, melynek 30 éves jubileumát idén ünnepeljük. Az eltelt három évtizedben több helyszínen működött, jelenleg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit Kft. tagintézménye. Szolnokon a Baross út 56 szám alatt végzik minden korosztályt megszólító és megérintő tevékenységüket.

Az óvodás, iskolás csoportokat kézműves és néptánc foglalkozásokra hozzák az óvó és tanító nénik, illetve neves kézműves mesterek munkáiból nyílnak kiállítások. Bemutatta már munkáit babakészítő, gyöngyszövő, szalmafonó, kosárfonó, hímző, viseletkészítő, díszmű-kovács, lószőrékszer-készítő, csipkeverő, nemezelő, szövő, fafaragó, bőrműves, keramikus mester. A játék mellett a programok sorát számtalan színes vetélkedő, verseny, kulturális bemutató gazdagította az évek során.

A generációkon átívelő elhivatott munkát méltón jellemzi Shakespeare szonettjének első versszaka:

A gyönyörűt szaporítani vágyunk, Hogy így örökké rózsáljon a Szép, S emlékét, ha hull érettebb virágunk, Őrizhesse a zsenge ivadék…

A Príma Primissima Díjat Demján Sándor alapította 2003-ban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete 2005-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a művészet, tudomány, kultúra, oktatás és sport régiónkban élő kimagasló képviselői számára hozta létre a Megyei Príma Díjat. IFrame (Fotó, videó: SzolnokTV)

20200916 Napsugi Príma_díj SZTV fotó

(Fotó, videó: Szolnok Tv)

Napsugar gyermekhaz